blog Fit met fermentatie: Voed je lichaam met de kracht van gefermenteerd voedsel

Fit met fermentatie: Voed je lichaam met de kracht van gefermenteerd voedsel

In deze blogpost heb ik het graag met jou over de wonderen van fermentatie en hoe gefermenteerd voedsel een belangrijke rol kan spelen in een gezond dieet. We zullen ook een eenvoudig maar heerlijk recept delen om je op weg te helpen. Dus laten we meteen beginnen!

Wat is fermenteren eigenlijk?

Fermenteren is een eeuwenoude techniek die aanvankelijk werd gebruikt om voedsel langer te kunnen bewaren. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar eigenlijk is het toevoegen van bacteriën, gisten of schimmels aan voedsel niets anders dan een natuurlijk proces. Tijdens dit proces breken de enzymen van deze micro-organismen de suikers in het voedsel af, wat resulteert in veranderingen in zuurgraad, smaak, textuur, geur, verteerbaarheid en houdbaarheid.

Gefermenteerde voeding is overal om ons heen:

De kans is groot dat je al eens gefermenteerd voedsel hebt gegeten of gedronken, zelfs zonder het te beseffen. Denk maar aan kefir (uit de zuivelgroep), tempeh (uit de eiwitgroep), brood (uit de volle-granengroep), en zelfs bier en wijn. Hoewel alcohol soms met mate moet worden geconsumeerd, kunnen gefermenteerde dranken zoals kombucha, een populaire gefermenteerde theedrank uit China, een gezonde toevoeging zijn aan je dieet.

En laten we de heerlijke gefermenteerde groenten niet vergeten, zoals kimchi uit de Koreaanse keuken - een mix van Chinese kool, radijs, knoflook, ui en kruiden. Om het gemakkelijk te onthouden, noem ik kimchi, kombucha en kefir de K3'tjes van fermentatie.

En laten we ook zuurkool niet vergeten, de vierde K. En dan hebben we nog miso, een dikke pasta van gefermenteerde sojabonen die in de Japanse keuken wordt gebruikt om sauzen en misosoep te maken.

RECEPT
Gefermenteerde groenten

Ingrediënten:

  • 1 kg stevige groenten (zoals wortels, paprika, bloemkool, broccoli), in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels zeezout
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel kruiden naar keuze (bijv. dille, tijm, rozemarijn)

Bereiding:

  • Meng de groenten met het zout in een grote kom en laat het geheel ongeveer 30 minuten staan. Dit helpt bij het onttrekken van vocht.
  • Voeg de knoflook en kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
  • Druk de groenten stevig in een glazen pot en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in zit.
  • Sluit de pot goed af en laat deze op kamertemperatuur fermenteren. Dit kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Proef af en toe om de gewenste smaak te bereiken.
  • Zet de pot dan in de koelkast om het fermentatieproces te vertragen.
  • Geniet van je zelfgemaakte gefermenteerde groenten als een heerlijke en gezonde toevoeging aan je maaltijden!

Samengevat? Fermentatie is een geweldige manier om je lichaam te voeden met de kracht van gefermenteerd voedsel. Het biedt niet alleen unieke smaken en texturen, maar het heeft ook voordelen voor de gezondheid, zoals het bevorderen van een gezonde darmflora en het verbeteren van de opname van voedingsstoffen. Dus voeg vandaag nog wat gefermenteerd voedsel toe aan je dieet en ontdek de vele voordelen voor je welzijn. Proef de kracht van fermentatie en ervaar een gezonder en evenwichtiger leven!

Op naar een fitte en gezonde levensstijl met fermentatie!

Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker eens mijn boek Het Recept.
Abonneer je op mijn nieuwsbrief, volg me op mijn socials of luister eens naar mijn podcast.