Servaas Bingé Jana Germanus

Zo maak je gemakkelijker gezonde keuzes voor heel je gezin: health by design

Richt je omgeving zo in, dat je gestimuleerd wordt in het maken van juiste en gezonde beslissingen. Dat is het basisprincipe van health by design. Hoe dat werkt en hoe je daaraan begint? Dat leg ik hieronder graag even uit!

Genetisch heb ik wel wat aanleg om sneller aan te komen. Veel diëten rekenen bovendien puur op wilskracht, waardoor je vroeg of laat altijd wel weer plooit. Op een bepaald moment heb ik daarom beslist om gewoon geen ongezonde dingen meer in huis te halen. Een mooi voorbeeld van health by design: richt je omgeving zo in, dat je gestimuleerd wordt in het maken van juiste en gezonde beslissingen.

Mijn keuken is een schoolvoorbeeld geworden van gezonde keuzes en weinig verleidingen. Als ik wil snoepen, moet ik daar bewust over nadenken en mij verplaatsen. Dat geeft me tijd genoeg om mijn gedachten te verzetten. En uiteraard zondig ik weleens. Een 80/20-principe is ideaal, we moeten niet allemaal heiliger worden dan de paus! Als ik dan op restaurant ga, geniet ik er dubbel zoveel van.

“Richt je kasten zo in dat het voor jouw gezinssituatie werkt”


Health by design toepassen binnen jouw gezin

Uiteraard is dat voor iedereen anders. Ik maak sowieso andere keuzes dan gezinnen met kinderen bijvoorbeeld, of mannen die elke dag zware fysieke arbeid verrichten. Maar ook dat is health by design, dat je jezelf wat ruimte geeft. Richt je kasten zo in dat het voor jouw gezinssituatie werkt. Maak het voor jezelf gemakkelijk om wat meer te bewegen door ’s ochtends al je loopkleren klaar te leggen voor na het werk. Maak de drempel zo laag mogelijk, it works!

Foto voor de blog

Health by design in je eigen huishouden

En begin in je eigen huishouden. Het is een never-ending fight eigenlijk, dat gevecht tegen de voedingsindustrie. Als je als moeder je kinderen fruit mee naar school geeft, staan jouw koters daar zo goed als alleen in een zee van koeken. Scholen zijn er trots op dat ze één dag per week een ‘fruitjesdag’ doen, dat is toch de omgekeerde wereld! Er zou elke dag alleen maar fruit beschikbaar moeten zijn.

Ik durf zelfs nog een stapje verder te gaan. Kijk naar de ziekenhuizen: het zijn de plekken waar je de meest ongezonde voeding geserveerd krijgt. Dan kom je buiten bij de cardioloog en loop je bij wijze van spreken tegen de frisdrankautomaat aan. Elke sportzaal, elke publieke plek heeft automaten met moordwapens zoals dranken en snoep ter beschikking. De maatschappelijke druk is zo hoog, en de marketingafdelingen van de voedingsindustrie zijn zo bedreven in het produceren van bullshit dat onze visie op voeding daardoor ook totaal verdraaid is. Junkfood is superbeschikbaar en vaak ook goedkoper dan gezonde voeding.

Als je echt gezond wilt eten en voldoende variatie in je menu wilt brengen, moet je toch een zekere creativiteit aan de dag kunnen leggen.