
3 guilty pleasures uit het Vastenkookboek
3 x guilty pleasures uit het Vastenkookboek
Heb je ooit gedacht dat vasten en guilty pleasures hand in hand kunnen gaan? Wel, ik sta klaar om je de waarheid te vertellen. Met het Vastenkookboek onthul ik drie smakelijke zondes waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten: softijs banaan, crème van pistache en een worteltaartje. Ja, je leest het goed. Deze heerlijke lekkernijen zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook voedzaam en passen perfect in jouw gezond voedingsplan.
1. Worteltaartje
4 Personen
- 200 g havervlokken
- 200 g geraspte wortelen
- 80 g gedroogde cranberry’s
- 400 ml ongezoete
- amandelmelk
- 2 tl kaneel
- 4 el cashewnoten
Bereiding
- Breng de havervlokken met 150 g geraspte wortelen, de cranberry’s, de amandelmelk en kaneel in een pan aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen en roer regelmatig door.
- Doe de havervlokken in 2 kommetjes en strooi de resterende geraspte wortel erover. Werk af met wat cashewnoten.
2. Softijs van banaan
Ingrediënten
4 Porties
- 4 rijpe bananen
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 snuifje kaneel
- Vers fruit
Bereiding
- Snijd de banaan in stukjes, doe ze in een diepvrieszakje en
- vries minimaal 6 uur in. Doe de bevroren bananen en de Griekse yoghurt in een keukenmachine of blender en voeg wat kaneel toe. Blend tot een romig mengsel. Is het mengsel nog te vloeibaar, zet dan nog even in de diepvries. Schep vervolgens in potjes en werk af met fruit naar keuze.
Voordelen van Griekse yoghurt
- Wie lactose-intolerant is, kan Griekse yoghurt vervangen door kokosyoghurt.
- Griekse yoghurt outsmarts zuivel in eiwitgehalte en levert een mooi palet aan probiotica.
- Hij zit boordevol vitamine B12 en is een mooi alternatief als je B12-supplementen moet innemen.
- Hij heeft ook een dankbare textuur om te gebruiken als basisingrediënt of topping in pudding, smoothies, granola …
3. Crème van pistache
Ingrediënten
- 200 g gepelde pistachenoten
- 200 ml ongezoete amandelmelk
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Handvol gedroogde abrikozen, fijngehakt
Bereiding
- Zet de pistachenoten in een kookpot onder water en voeg 100 ml amandelmelk en een snuifje zout toe. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje verder pruttelen tot het
- vocht volledig verdampt is. Mix de pistachenoten in de blender met de rest van de melk tot een gladde crème. Voeg wat zout en een scheutje olijfolie toe naar smaak. Wil je een vloeibare crème, voeg dan extra melk toe. Wil je het graag iets zoeter, voeg dan wat honing toe. Werk af met de gehakte gedroogde abrikozen.
Probeer je één van deze recepten uit? Deel het dan met mij via socials @servaasbinge - ik repost!