Spreekuur achtergrond 1
Aflevering 40
  • 01:11:52

#40. Met Lieselot Theys over onze onderschatte helden: de hormonen

Enorm verheugd om het vierde seizoen van SPREEKUUR in te gaan!!

Starten doen we met Lieselot Theys, osteopaat en auteur van ‘Onze Hormonen, onderschatte helden’. We hebben over osteopathie, hormonale gezondheid en over de impact van de menstruele cyclus op het dagelijks leven van vrouwen.

Lieselot benadrukt meermaals hoe belangrijk het is om onze activiteiten, van werk tot wellness, af te stemmen op deze natuurlijke cycli.

Waarover praten we?

  • De Kracht van Hormonale Bewustwording: De verschillende fasen van de menstruele cyclus kunnen invloed hebben op zowat alles: van energieniveaus tot emotionele toestand. Wat als we onze dagschema’s voor wat meer cyclisch benaderen?
  • Voeding & Beweging Afgestemd op de Cyclus: Door te begrijpen in welke fase je je bevindt, kun je jouw dieet en activiteiten beter plannen. Meer eiwitten en vetten rond de eisprong en lichtere activiteiten zoals yoga tijdens de menstruatie kunnen je helpen om dit te doen.
  • Belang van Hormonale Gezondheid: Met topics als oestrogeendominantie en de effecten van kunstmatige hormonen leert Lieselot ons hoe we een natuurlijke hormoonbalans kunnen houden. Belangrijk topic hierin: het vermijden van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.
  • Gevaren van Oestrogeendominantie: We voeren een diepgaande bespreking over hoe oestrogeendominantie gezondheidsproblemen kan veroorzaken en wat we kunnen doen om dit te verminderen.
  • Impact van Anticonceptie op Hormonale Balans: De trend is er om anticonceptie niet meer als de norm te zien. We vroegen het aan Lieselot.
  • Het Belang van Hormoontesten: Inzicht in waarom en hoe hormoontesten een cruciale rol spelen in het vaststellen van hormonale disbalansen.
  • Levensstijlinterventies: Lieselot deelt praktische tips om je hormonale gezondheid te ondersteunen.

Vergeet niet om je reacties te delen op onze social media met de hashtag #Spreekuur en laat ons gerust weten welke onderwerpen je graag in toekomstige afleveringen behandeld wilt zien.

Coproductie Metagenics

Deze aflevering van Spreekuur kwam tot stand in een coproductie met Metagenics. Metagenics zet zich in om de gezondheid en het welzijn van de mensen te verbeteren en ontwikkelt daarvoor hoogwaardige en wetenschappelijk onderbouwde voedingssupplementen.

Logo black

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.