Wereld AIDS-dag 2024
HIV. Voor veel mensen is het nog steeds een beladen onderwerp. Niet vanwege de feiten, maar door de vele misverstanden en mythes die blijven rondgaan. Deze misverstanden leiden tot angst, stigma en uitsluiting.
Daarom wil ik, samen met het ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding), aandacht vragen voor Wereld Aids Dag op 1 december. Even de feiten op tafel leggen, de mythes ontkrachten en mensen aanmoedigen om te praten. Want alleen door open te zijn, kunnen we het stigma rond HIV de wereld uit helpen.
ECDC en Wereld Aids Dag
Het ECDC is een Europees instituut dat ons helpt beter om te gaan met infectieziekten, zoals HIV. Ze werken samen met experts, doen onderzoek en ontwikkelen strategieën om ziektes te voorkomen en bestrijden. En vooral: ze zetten zich in om stigma rond HIV te verminderen. Dit jaar doe ik mee aan hun campagne. Omdat ik geloof dat bewustwording de eerste stap is naar verandering. Het begint bij praten. Open, eerlijk en zonder oordeel.
Wist je dat mensen met HIV die goed behandeld worden, het virus niet meer kunnen doorgeven? Dit soort feiten helpen om mythes te ontkrachten en onnodige angst weg te nemen. Weet je, het gaat niet alleen over cijfers en feiten, maar over mensen. Mensen die je misschien kent, zonder dat je het weet. Want veel mensen met HIV vertellen hun familie, vrienden of partner niets uit angst voor afwijzing. Tijd om enkele feiten en fabels op een rijtje te zetten.
Enkele feiten en fabels over HIV en AIDS
HIV (Human Immunodeficiency Virus) is het virus dat het immuunsysteem aanvalt, waardoor je lichaam kwetsbaarder wordt voor infecties. Zonder behandeling kan HIV zich ontwikkelen tot AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome). AIDS is het laatste stadium van een HIV-infectie, waarbij het immuunsysteem zo verzwakt is dat het lichaam zichzelf niet meer kan verdedigen tegen ernstige ziekten of infecties. Dankzij effectieve medicatie kan HIV onder controle worden gehouden, waardoor mensen met HIV een gezond leven kunnen leiden en het niet tot AIDS hoeft te komen.
Als je één ding onthoudt uit dit bericht, mag het dit zijn: testen blijft belangrijk. Niet alleen de mensen die risicogedrag vertonen moeten zich laten testen. Iedereen die seksueel actief is, kan risico lopen. Testen is geen reden om je te schamen; het is juist een teken van verantwoordelijkheid. Het is een eenvoudige stap die levens kan redden, want hoe eerder HIV wordt opgespoord, hoe sneller er behandeld kan worden. Dat voorkomt dat het virus zich verder verspreidt. HIV verspreidt zich via bloed, sperma, vaginaal vocht, rectaal vocht en moedermelk. Je kunt het dus niet krijgen door aanraking of het delen van spullen. Veel mensen denken dat knuffelen, zoenen of samen een glas gebruiken risico's met zich meebrengt, maar dit is niet waar. Een hand geven of samen eten is volledig veilig.
Een andere misvatting is dat alleen bepaalde groepen risico lopen op HIV. Dat klopt niet. Het HIV-virus discrimineert niet en treft iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of seksuele voorkeur. In Europa zien we de helft van de nieuwe gevallen bij heteroseksuele contacten. Seks zonder bescherming blijft de belangrijkste oorzaak van overdracht.
Sommigen denken ook dat mensen met HIV het virus altijd zullen doorgeven, maar dat is onjuist. Als mensen hun medicatie goed innemen, wordt het virus onderdrukt tot het niet meer meetbaar is in het bloed. Dit betekent dat ze het niet meer kunnen overdragen, zelfs niet tijdens seks. Behandeling beschermt niet alleen de persoon met HIV, maar ook hun partner. HIV is niet meer het doodvonnis dat het vroeger was. Met de juiste behandeling kunnen mensen met HIV een lang, gezond en normaal leven leiden. De levensverwachting van iemand met HIV die goed wordt behandeld, is vergelijkbaar met die van iemand zonder het virus.
Waarom is praten over HIV zo belangrijk?
Praten over HIV is de eerste stap om dit taboe te doorbreken. Het helpt om feiten te verspreiden en misverstanden de wereld uit te helpen. Het geeft mensen met HIV de ruimte om zichzelf te zijn, zonder angst of oordeel. En het moedigt anderen aan om zich te laten testen, op tijd behandeld te worden en een gezond leven te leiden.
Wist je dat in 2023 in Europa meer dan 24.000 nieuwe HIV-diagnoses werden gesteld? En dat de helft daarvan pas héél laat werd ontdekt? Veel mensen durven geen hulp te zoeken, omdat ze bang zijn voor afwijzing.
Wat kun jij doen?
Als we samenwerken kunnen we dingen in beweging brengen. Laat de fabels los en leer de feiten.
Ken je iemand met HIV? Luister zonder oordeel en vraag hoe het met ze gaat. Laat zien dat je er voor ze bent. En praat mee. Dat mag ook op social media met de hashtags #ZeroStigma en #EndHIVStigma. Zullen we samen het gesprek op gang brengen?
#ZeroStigma #EndHIVStigma #ECDC #WorldAIDSDay #HIVStigma #AIDS #AIDSawareness #SafeSex