Spreekuur Special: over 'De Klik', mijn nieuwste boek

20 december 2022 00:52:47

In deze aflevering van #Spreekuur zijn de rollen omgedraaid. Ik zit vandaag in de interview stoel en Lies Steppe interviewt mij over gedragsverandering en mijn nieuwste boek, De Klik.

We beginnen de aflevering met Peter Pan en waarom dit voor mij zo een grote inspiratie was. Ik vertel jullie ook waarom ik zo graag een boek wou schrijven over gedragsverandering en de beste versie van jezelf worden. In De Klik leg ik namelijk uit wat ik geleerd heb en inspireer ik jullie om jullie gedachten en gevoelens onder de loep te nemen en jullie dromen te volgen.

"Je kan enkel veranderen vanuit rust"

We hebben het natuurlijk ook over hoe je de klik maakt. Wist je dat maar 5% van jouw gedachten bewust zijn? Toch kan je jouw gedachten en acties veranderen. De kunst zit ‘m in het afbreken van bedradingen die we niet willen en het opbouwen van nieuwe verbindingen. Iets wat je al jarenlang doet is moeilijk om iets af te leren of het is moeilijk om dan een andere gewoonte aan te leren. Met andere woorden: op een week tijd herprogrammeer je geen modellen die al tientallen jaren bestaan.

"Maak van jouw berg een molshoopje"

Maar, goed nieuws! We kunnen onszelf motiveren. Hoe? Dat vertel ik jullie in de aflevering. Ik heb het over:

  • Minimal intervention-strategie
  • De reden waarom je iets wil veranderen
  • Hoe anderen impact hebben op onze veranderingen

We hebben jullie ook op Instagram gevraagd wat jullie tegenhoudt om te veranderen. Op nummer één stond angst; of het nu angst is voor het onbekende, voor iets nieuws of faalangst. Daarnaast kwam ook naar boven: geloven dat je niet goed genoeg bent, dus een tekort aan zelfvertrouwen, in combinatie met moeite met het loskoppelen van oude gewoonten.

We bespreken ook heel praktische tips zoals:

  • klein beginnen
  • jezelf geen druk opleggen
  • iemand meenemen en het plannen in de agenda
  • nieuwe gewoonte linken aan een oude
  • de wetenschap begrijpen
  • doelen stellen.

Spreekuur komt terug voor een tweede seizoen. Houd mijn sociale media @dokterservaas in het oog om te weten wanneer er nieuwe afleveringen verschijnen. Bedankt aan iedereen om massaal te luisteren de laatste weken, ik vond het heel fijn en kan niet wachten op seizoen 2 te starten.


Ook dank aan team #Spreekuur: Hillert Bingé, Hana Belbecir & Amber Dhert

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.