De wereld van slaap, dromen en meditatie met Steven Laureys

25 oktober 2022 00:57:06

In deze aflevering van #Spreekuur hoor je meteen een primeur. We namen deze aflevering namelijk live op tijdens het 9000 boekenfestival in Gent. De zaal barstte van energie. Bedankt aan iedereen die er bij was. Blijf ook zeker luisteren om een boekenpakket te winnen.

Slapen, we doen het allemaal, maar toch heerst er in België een heuse slaapcrisis. We zijn in Europa koploper in het verkopen van slaap en kalmeer middelen. Als gevolg zijn er dan ook heel veel boeken rond slaap geschreven. De expert terzake is Dr. Professor Steven Laureys.

Steven Laureys zette enkele jaren geleden meditiatie op de kaart in België. Hij nam het zweverige ervan weg en zelf de grootste scepticus mediteert nu. Wat velen niet weten is dat Steven naast meditatie ook onderzoek doet rond slaap. Het brein doet zoveel goede dingen voor ons…

Steven vertelt waarom slaap zo belangrijk is, en wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we slapen. Want zoals je Steven zal horen zeggen is slaap een natuurlijke detox. Het zorgt ervoor dat de juiste afvalstoffen ons lichaam verlaten en ons lichaam zichzelf proper maakt, bij wijze van spreken. We hebben het ook over hoe stress en levensstijl onze slaap beïnvloeden.

In dit gesprek haalt Steven ook het belang van mildheid aan. Hij vertelt persoonlijke verhalen over hoe hij zelf niet perfect is en doet wat hij kan voor zijn gezondheid. Een belangrijke boodschap voor iedereen.

We hebben het verder ook over:

 • De wetenschap achter slaap
 • De huidige slaapcrisis
 • Waarom rust in ons hoofd zo belangrijk is voor het slapen gaan
 • Het belang van een slaaproutine
 • Waarom tieners een ander biologisch ritme hebben dan volwassenen
 • Wat er is ons brein gebeurt wanneer we natuurlijk slapen versus slapen met slaappillen
 • Hoe je jouw onderbewustzijn kan manipuleren met dromen
 • Natuurtherapie & waarom de natuur helend werkt

En nu is het aan jullie! Win een boekenpakket!

In deze aflevering geven Steven en ikzelf heel veel praktische tips. Ik wil graag weten wat het belangrijkste is dat jij meeneemt uit deze aflevering? Laat het weten door een foto of filmpje te delen van deze aflevering met jouw belangrijkste take away. Tag @drstevenlaureys, @servaasbinge en gebruik zeker de hashtag #spreekuur. Je kan tot maandag 31 oktober meedoen. Ik onthul 1 november de winnaar via Instagram. Veel succes!


Steven begon de aflevering met twee waarheden en een leugen. Hier zijn ze op een rijtje. Tijdens de aflevering onthullen we de leugen:

 • Steven is perfect.
 • Steven is niet perfect, hij doet wat hij kan.
 • Toen hij aan de universiteit studeerde kwam meditatie nooit aan bod. Hij moest het allemaal zelf uitzoeken.

Zoals je zelf zal ontdekken, is Steven een famillieman met een passie voor het brein. Bedankt Steven om uit Canada over te vliegen en jouw kennis met ons te delen in #Spreekuur.

Ook dank aan team #Spreekuur: Hillert Bingé, Hana Belbecir & Amber Dhert, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.