Over de magische sportpil en motivatie vinden met Kristof De Kegel

08 december 2022 01:16:01

In deze aflevering van #Spreekuur hoor je een gesprek met goede vriend en oud-collega Kristof De Kegel. Kristof is bewegingswetenschapper actief bij wielerploeg Alpecin–Deceuninck. Hij begeleidt al jaren toppers zoals Mathieu van der Poel. Samen met Kristof hebben we het over beweging en hoe je laagdrempelig een actieve levensstijl kan volhouden. We duiken ook in de vragen die jullie ons gesteld hebben via Instagram.

We beginnen deze aflevering bij de basis en hebben het over wat beweging is en waarom het begint bij een actieve levensstijl. We duiken dieper in zaken zoals lage intensiteit, hoge intesiteit, duurtraining, krachttraining en wat het verband is tussen het risico op ziekte en het aantal uur dat je sport.

"Maak van jouw berg een molshoopje"

Kristof geeft één gouden tip om een optimaal trainingsschema op te stellen: ga voor variatie.

Hij vertelt waarom het normaal is dat sporten of bewegen in het begin niet leuk is, maar eens je het volhoudt, je er veel voldoening van krijgt. Een manier om er voldoening van te krijgen is door ervoor te zorgen dat er voldoende onderbouw is; waarom wil je bewegen? Hij vertelt ook dat je best in phases werkt. In sporten moet je investeren om over een bepaalde drempel te geraken voor je effecten ziet.

Ik heb het ook over de bewegingscurve.

We geven jou ook kleine tips mee zoals een wandeling na het eten of jezelf belonen en we hebben het ook over warm vs koud douchen.

We beantwoorden jullie vragen zoals:

  • Wat als je geen tijd hebt om te bewegen
  • Wat als je beweging niet leuk vindt
  • Wat als je geen motivatie vindt om te bewegen
  • Wat als je vaak pijn hebt bij beweging

Kristof deelt ook 3 tips om jouw sport/bewegingsdoelen te behalen:

  1. Zorg dat je doelen realistisch zijn
  2. Deel jouw doelen op, maak ze kleiner
  3. Beloon jezelf

We verwijzen in deze aflevering naar de eerste aflevering van Spreekuur met top wielrenner Tiesj Benoot waar we het hadden over mindset en omgaan met tegenslag. Beluister de aflevering via deze link.


Kristof vertelt ons in het begin van de aflevering ook 3 weetjes over zichzelf, waarvan er 1 niet waar is. Als ik het juiste antwoord raadt, dan zullen Kristof en ik de halve marathon van Gent lopen. Benieuwd of wij in maart aan de start van de marathon van Gent zullen staan? Beluister de aflevering om het te weten te komen.

  • Kristof houdt niet graag van alleen binnen komen in grote ruimtes met veel mensen
  • Hij heeft het groene insights kleur (introvert)
  • Hij heeft op 25 jarige leeftijd de 20 km van Brussel gelopen, waarvan hij de laatste 5 km heeft gestapt

Zoals je al zal weten praat ik heel graag over sport. Dit gesprek gaf me dan ook ongelofelijk veel energie en goesting om te bewegen. Ik hoop dat jullie er even hard van genieten en gemotiveerd door raken. Deel gerust deze aflevering van #Spreekuur op sociale media en via Whatsapp of geef #Spreekuur een rating in je favoriete podcast-app.

Ook dank aan team #Spreekuur: Hillert Bingé, Hana Belbecir & Amber Dhert

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.