Over de magie van onze darmen met Dr. Luc Colemont

14 maart 2023 1:14

Wie darmkanker zegt, denkt meteen aan Dr. Luc Colemont. Hij was bijna 28 jaar actief als maagdarmspecialist en is sinds 2016 de stuwende kracht achter de vzw Stop Darmkanker om zich volledig toe te leggen op informatie en voorlichting over darmkanker. Onder het motto ‘Kennis delen kan levens redden’ wil ik in deze aflevering jou samen met Luc zo goed mogelijk informeren over darmkanker en je aansporen om de test te doen. Samen hebben we dezelfde missie: kennis delen, mensen informeren en inspireren. En dat is wat we samen in deze podcast willen doen. "Je moet niet wachten tot je klachten hebt. Geef darmkanker geen kans. Doe de test!" Stop Darmkanker is een initiatief dat mensen bewust wil maken van en informatie wil geven over het grote monster dat darmkanker heet. Dat Luc een man met een missie is, ontdek je volop in deze aflevering. Hij benadrukt meerdere keren dat je niet moet wachten op de klachten van de sluipmoordenaar darmkanker: Hij vertelt meermaals hoe belangrijk het is om goed en vroeg te screenen. Want vroeg genoeg beginnen met de test en die op regelmatige basis herhalen, kan de ziekte en heel wat overlijdens voorkomen.  Luc: "Je moet niet wachten tot je klachten hebt. Geef darmkanker geen kans. Doe de test!" "Ik droom van een wereld waarin darmkanker een zeldzame ziekte is. Een wereld waar niemand nog hoeft te sterven van deze ziekte."Verder hebben we het in deze aflevering nog over: 

 • zijn persoonlijk leven en hoe de dokter een kankerbestrijder én voorkomer werd
 • hoe hij droomt van een wereld waarin darmkanker een zeldzame ziekte is
 • hoe je preventief onderzoek kan doen aan de hand van de stoelgangtest 
 • zijn strijd tegen overmatig alcoholgebruik want ook als leverspecialist heeft hij veel miserie gezien
  (Initiatieven zoals Tournée Minérale steunt Luc volop). 
 • de kracht en zwakte van statistieken 
 • de rol van microbiomen in de strijd tegen darmkanker, o.a. de orale microbiomen
 • andere darmaandoeningen zoals o.a. het prikkelbaredarmsyndroom 

Luc vertelde ons 3 heel leuke waarheden en een leugen. Hier zijn ze op een rijtje.
Tijdens de aflevering onthullen we de leugen:

 • Luc kreeg ooit actrice Elisabeth Taylor op consultatie toen hij in Amerika was, dat was een heel bijzonder spreekuur.
 • Hij is ooit gevraagd door Tina Turner  om haar lijfarts te worden.
 • Hij heeft ooit gescoord tegen Michelle Preud'homme tijdens de halve finale met Sporting Hasselt tegen Standard in de jeugdreeksen

Dingen die we vermeld hebben in de aflevering:

 • Het belang van op tijd screenen. Op deze website vind je meer informatie over screening en bevolkingsonderzoek. Je komt onder meer te weten waarom het soms wel en soms niet zinvol is om je te laten screenen. Heb je liever telefonisch contact met een medewerker, dan bel je gratis 0800 60 160 (elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur).
 • De 'Liquid Biopsy' of de vloeibare biopsie, een revolutionaire techniek waarbij artsen een tumor analyseren aan de hand van een bloedstaal. Comfortabel voor de patiënt, en artsen kunnen de kanker zo beter opvolgen.
 • De website Stopdarmkanker.be waar je alle info vindt. 
 • Wil je weten waar Luc zoal mee bezig is? Volg dan zeker de Facebookpagina van Stop Darmkanker

In dit gesprek zal je Luc beter leren kennen als een warm, positief en inspirerend man met dezelfde missie als ik. 

Ook dank aan team #Spreekuur: Hillert Bingé, Yasmine Beernaert, Lobke Gielkens. 

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.