Open Spreekuur: intermittent vasten als vrouw en ijzertekort

18 oktober 2022 00:19:10

In ‘Open Spreekuur’ wil ik de thema's die bij ons allemaal leven, eenvoudig en praktisch uitlichten. En die thema's, die komen écht van bij jullie! Via de website kan iedereen vragen inspreken, die ik met plezier beantwoord.

In deze aflevering hebben we het over Intermittent Vasten bij vrouwen en eerste hulp bij ijzertekort.

Wat met intermittent vasten als vrouw?

Vasten is één van mijn stokpaardjes, en ik schreef er een aantal jaar geleden ook een boek over. Maar is er nu een verschil tussen mannen en vrouwen? Dat kunnen we eigenlijk niet meer ontkennen.

We gaan op jaarreis door de baarmoeder om beter te begrijpen hoe de hormonale huishouding het principe van vasten kan beïnvloeden.

Algemene regels die we overlopen en verder uitleggen:

  • Ga niet te agressief vasten, zoals meerdaags vasten of alternate day fasting
  • Kies voor matig een eating window, zoals 16:8 of 14:10 (waarbij je respectievelijk 16 of 14 uur niet en 8 of 10 uur wel eet)
  • Merk op dat vrouwen doorheen een menstruele cyclus een veranderende energiebehoefte hebben
  • Leer je cyclus kennen en hoe vasten daarop inspeelt

We leggen ook uit wanneer je als vrouw best niet vast, en hebben het ook over vasten bij vrouwen in de menopauze.


Ijzertekorten opvangen

Ijzertekorten komen frequent voor. Vrouwen, door zwangerschap of menstruatie, vegetariërs en kinderen zijn er het gevoeligst voor. Maar hoe loop je een ijzertekort op, en wat kan je eraan doen?

Er zijn een aantal redenen waarom er een ijzertekort is, maar vaak ligt het aan een tekort van inname door voeding. Ik heb het onder andere over:

  • Hoe en wanneer je ijzer als supplement best inneemt
  • Ijzerrijke voeding
  • Voeding om te vermijden bij ijzertekort
Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.