Open Spreekuur: over insulineresistentie en de optimale timing voor sport

29 november 2022 00:22:26

In ‘Open Spreekuur’ wil ik de thema's die bij ons allemaal leven, eenvoudig en praktisch uitlichten. En die thema's, die komen écht van bij jullie! Via de website kan iedereen vragen inspreken, die ik met plezier beantwoord.

In deze aflevering hebben we het over insulineresistentie en op welk moment van de dag je best sport.

Insuline resistentie: hoe komt het en hoe kan je het voorkomen?

Voor we duiken in hoe je insuline resistentie kan voorkomen, leg ik eerst uit wat insuline doet in ons lichaam en waar het zich opslaat. Zo leg ik uit wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we suiker eten en wat de optimale waarden zijn. Ik heb het ook over de rol van de pancreas en van de lever.

Daarna hebben we het over wie het meeste risico loopt op het krijgen van insulineresistentie. Dat zijn vooral mensen:

  • met een inactieve levensstijl
  • met een laag HDL cholesterol
  • met een geschiedenis van zwangerschapsdiabetes
  • als je een heel zware baby was
  • als je een hoge bloeddruk hebt

Ik bespreek ook een aantal testen die je samen met jouw arts kan doen uitvoeren om te weten hoe gevoelig je bent aan insuline.

Ik sluit af met enkele tips om insulineresistentie te voorkomen

  • Beweeg minimum 5 dagen minimum 30 minuten
  • Kies voor een voedingspatroon dat gebalanceerd is en rijk aan nutriënten
  • Combineer suikers met proteïnen

Wanneer sport je het best?

Sporten is een van mijn stokpaardjes. Ik ben heel lang sportarts geweest in de professionele sportwereld en ik heb mij daardoor heel erg kunnen verdiepen in wanneer je best sport.

Ons lichaam werkt volgens het Circadiaans ritme. Dat wil zeggen dat alles in ons lichaam een interne klok volgt; onze hormonen, onze slaap-, en waakcyclus en ook onze energielevels. Die energielevels hebben invloed op onze sportprestaties. Want voor duurtrainingen hebben we energie nodig bijvoorbeeld. Voor krachttrainingen hebben we naast energie ook onze hormonen nodig.

Vaak is het zo dat je een duursport waarbij jouw hartslag goed naar omhoog gaat, beter plant in de ochtend of in de namiddag. Als je duurtrainingen ‘s avonds inplant, zal je meer stresshormonen aanmaken en zal dit jouw slaap negatief beïnvloeden.

Quote: Je wordt niet beter van te sporten, je wordt beter van te rusten - tussen 2 training sessies door.

Je zal merken dat slaap een belangrijk aspect is in dit open spreekuur en in het antwoord op de vraag die Sven stel

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.