Open Spreekuur: collageen & afvallen in de menopauze

13 december 2022 00:15:54

In ‘Open Spreekuur’ wil ik de thema's die bij ons allemaal leven, eenvoudig en praktisch uitlichten. En die thema's, die komen écht van bij jullie! Via de website kan iedereen vragen inspreken, die ik met plezier beantwoord.

In deze aflevering hebben we het over collageen en afvallen in de menopauze.

Afvallen in de menopauze

De menopauze is een fase in het leven van vele vrouw dat voor heel wat ongemakken zorgt. Ik krijg vaak vragen over de menopauze, ook omdat het soms nog taboe is. Een van de vragen die ik krijg gaat over het afvallen in de menopauze.

Omdat ik niet graag enkel focus op afvallen en vooral een duurzame levensstijl promoot, vertel ik jullie eerst over de hormonale schommelingen in de menopauze. Ik heb het over waarom we allemaal, zowel mannen als vrouwen, spiermassa verliezen naarmate we ouder worden en welke impact dit kan hebben op de menopauze.

Ik heb het ook over enkele andere aspecten zoals:

  • slaap
  • metabolisme
  • insuline resistentie
  • het honger-, en verzadigingshormoon
  • vasomotre klachten zoals roodheid en zweten

Ik geef jullie ook enkele tips mee die jou kunnen ondersteunen in het vinden van een passende levensstijl tijdens de menopauze. Ik heb het over het mediteraans voedingspatroon en krachttraining. Maar de boodschap is vooral: zoek waar jij jou goed bij voelt zodat je op een duurzame, gezonde manier kan afvallen, indien je dit wenst.


Collageen

De laatste jaren duikt het woord collageen overal op. Je kan het terugvinden in supplementen, in poedertjes, in cosmetica. Ik kreeg enkele vragen binnen over wat collageen eigenlijk is en of het de moeite waar is om te kopen.

collageen is de steunbalk van je weefsels. Als er geen collageen zou zijn in ons lichaam, dan valt het lichaam uit elkaar. We vinden het bijna overal: in onze huid, pezen, botten, kraakbeen en bindweefsels van andere organen.

Na dat ik jullie uitleg waarom collageen zo belangrijk is, he ik het ook over hoe het wordt aangemaakt. Daarbij speelt vitamine C een belangrijke rol. Ik heb het ook over wat collageen negatief beïnvloedt zoals veroudering, levensstijl, voeding, roken en zonlicht.

Tot slot vertel ik jullie over de gehydroliseerde vorm van collageen.

 

Een vraag insturen of shownotes raadplegen? Dat kan allemaal op www.dokterservaas.be/podcast.

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.