Open Spreekuur: kunstmatige zoetstoffen en cholesterol

01 november 2022 00:32:15

In ‘Open Spreekuur’ wil ik de thema's die bij ons allemaal leven, eenvoudig en praktisch uitlichten. En die thema's, die komen écht van bij jullie! Via de website kan iedereen vragen inspreken, die ik met plezier beantwoord.

In deze aflevering hebben we het over LDL cholesterol en kunstmatige zoetstoffen.

Wat als jouw LDL cholesterol te hoog staat?

Deze vraag kreeg ik van Annemarie live tijdens de podcast opname met Steven Laureys. Ik vroeg haar om haar vraag in te spreken zodat iedereen het antwoord kan beluisteren. Als je jouw bloed laat trekken, dan wordt er vaak gekeken naar de LDL cholesterol. Deze is een indicatie voor hart- en vaatziekten. Soms kan deze LDL cholesterol te hoog staan, wat wil zeggen dat er een groter risico is op hart- en vaatziekten.

Ik leg in deze aflevering uit wat cholesterol is, wat het verschil is tussen HDL en LDL cholesterol. Ik bespreek ook enkele lifestyle aspecten die je kan toepassen om jouw cholesterol te verlagen zoals:

  • voeding, waaronder het belang van vezels
  • beweging: waarom beweging de de slechte LDL cholesterol verlaagt en de goede HDL cholesterol verhoogt.

Daarnaast geef ik enkele tips mee die je vandaag al kan toepassen om op latere leeftijd gezond en vitaal te blijven.


Zijn kunstmatige zoetstoffen een goed alternatief op suiker?

Deze vraag krijg ik heel vaak in de praktijk. In veel producten worden er kunstmatige zoetstoffen gebruikt als vervanger voor suiker. Denk maar een bepaalde dranken of light producten. Sommige kunstmatige zoetstoffen zijn 400, 500 of zelfs 600 keer zoeter dan suiker. Maar wat zijn de gevolgen daar dan van? In deze aflevering bespreken we de de voordelen en de nadelen van kunstmatige zoetstoffen en haal ik enkele recente onderzoeken aan.

Ik geef ook enkele tips voor een gezond voedingspatroon.


Een vraag insturen of shownotes raadplegen? Dat kan allemaal op www.dokterservaas.be/podcast

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.