Nina Mouton over falen, zelfzorg en het kind in ons

22 november 2022 01:06:22

In deze voorlaatste aflevering van seizoen 1 van #Spreekuur hoor je een gezellig gesprek met Nina Mouton. Nina is klinisch psycholoog, psychotherapeut, auteur, spreker, columnist, mildheidsdeskundige, creatief denker en mama. Een vrouw van meerdere facetten die elke dag op de barricades staat als voorvechter van mild ouderschap en zelfzorg. We hebben het ook over de weg die ze heeft afgelegd om te zijn wie ze vandaag is.

Zoals je zal horen stellen Nina en ikzelf ons kwetsbaar op. We hebben het over hoe wij zelfzorg ervaren en waarom het niet altijd gemakkelijk is om voor onszelf te zorgen.

Daarnaast hebben we het ook over hoe een gebrek aan zelfzorg ervoor kan zorgen dat je allerlei klachten ontwikkelt zoals overprikkeling en hyperventilatie. Nina vertelt ook haar ervaring met chronische hyperventilatie en wat zij daar aan heeft gedaan.

We weiden een deel aan de aflevering aan wat zelfzorg niet is en de opmerkingen die er soms mee gepaard gaan zoals: wie aan zelfzorg doet, is lui en labiel of zorgen voor jezelf is egoïstisch of de zin die we vaak horen: zelfzorg, dat is gemakkelijk. We verklaren dit vanuit een psychologisch en medisch standpunt.

"Moet ik dit nu doen?"

Tot slot hebben we het over het kind in ons en hoe het komt dat patronen in ons volwassen leven te herleiden zijn naar wat we meegemaakt hebben als kind. We bespreken de impact van parentificatie, hechtingsstijlen en relaties. Onze opvoeding en onze kindertijd hebben een gigantische invloed op ons leven, waarom en hoe, dat ontdek je in de aflevering.

We hebben het verder ook over:

 • Hoe je jouw grenzen kan bewaken
 • Waarom luisteren naar ons lichaam belangrijk is
 • Hoe je aandacht kan geven aan emoties en onderliggende behoeften
 • Contextuele therapie
 • Waarom zelfzorg ervoor zorgt dat je beter kan zorgen voor anderen

Tot slot deelt Nina drie takeaways

 • probeer te luisteren naar jouw lichaam
 • probeer woorden te vinden voor het onbewuste
 • probeer dicht bij jezelf te blijven

Nina vertelt ons in het begin van de aflevering ook 3 weetjes over zichzelf, waarvan er 1 gelogen is.

 • Nina houdt van weightlifting als sport
 • Ze heeft groene vingers
 • Ze gaat wekelijks pottenbakken

Ik heb heel erg van dit gesprek genoten, van zorgverlener tot zorgverlener maar ook vooral van mens tot mens. Ik hoop dat het jullie aanzet om meer aan zelfzorg te doen. Deel gerust deze aflevering van #Spreekuur op sociale media of geef #Spreekuur rating in je favoriete podcast-app.

Ook dank aan team #Spreekuur: Hillert Bingé, Hana Belbecir & Amber Dhert

Disclaimer: Deze content is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies of professionele dienstverlening. De verstrekte informatie mag niet worden gebruikt voor het diagnosticeren of behandelen van een gezondheidsprobleem of ziekte, en wie persoonlijk medisch advies wil, moet een arts raadplegen. Vraag altijd het advies van uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener over een medische aandoening. Negeer nooit professioneel medisch advies of stel het inwinnen ervan nooit uit.