blog Tips om jezelf (én je keuken) voor te bereiden op een gezonde levensstijl

Tips om jezelf (én je keuken) voor te bereiden op een gezonde levensstijl

De keuken is een belangrijke plek als het gaat om het bevorderen van een gezonde levensstijl. Maar hoe zorg je ervoor dat je keuken klaar is voor een gezonde transformatie?

In deze blogpost ga ik je vertellen hoe je je keuken kunt opruimen en een make-over kunt geven, zodat je wordt uitgenodigd om gezonde keuzes te maken. Geen verleidingen en ongezonde rommel meer in je kasten! Laten we beginnen!

De ongezonde kasten:

Laten we eerlijk zijn, een kast vol verleidingen en ongezonde rommel is niet bevorderlijk voor een gezonde levensstijl. Dus laten we die rommel eruit gooien! Je weet nu perfect hoe je voedseletiketten moet lezen, dus kijk kritisch naar wat er in je kasten staat en verwijder alles wat niet gezond is. Maar wees je bewust van voedselverspilling. Als je een volle kast wilt opruimen, deel het dan eventueel uit. Maar besef ook dat je de ontvanger eigenlijk rommel geeft. Dus gooi niet alles zomaar weg, maar maak bewuste keuzes.

Verander de volgorde:

Wil je toch iets in huis hebben voor als je gasten over de vloer hebt? Verander dan de volgorde van je kasten. Maak van de gevaarlijkste inhoud de minst bereikbare, waarvoor je misschien een trapje nodig hebt. Ook in de koelkast kun je dit principe toepassen. Verstop de ongezondste dingen achteraan en leg groenten en fruit knal in het zicht! Op deze manier maak je het makkelijker om gezonde keuzes te maken en worden de verleidingen minder groot.

Een shoppinglijst:

Bij de recepten in mijn boek De Lijst geef ik je gemakshalve een shoppinglijst mee, zodat je precies weet wat je in huis moet hebben om de recepten uit het boek te maken. Op deze manier kun je makkelijk je maaltijden plannen en voorkom je dat je ingewikkelde en tijdrovende maaltijden moet maken als je vroeg moet gaan werken of laat thuis bent. Hoe beter je plant, hoe minder verrassingen en hoe beter je voorbereid bent op onverwachte omstandigheden.

blog Tips om jezelf (én je keuken) voor te bereiden op een gezonde levensstijl detail

Cook once, eat twice:

Een handige tip om je voor te bereiden op een gezonde levensstijl is om je maaltijden te plannen en alvast vooruit te koken. Als je tijd en energie steekt in het bereiden van een gezonde maaltijd, maak hem dan meteen voor twee of drie keer en vries in wat je kunt.

Kleine restjes kun je bewaren als snack om mee te nemen. Let er wel op dat je je maaltijden op de juiste manier vers houdt en bewaart. Vertrouw op je intuïtie, als iets niet goed aanvoelt, raar ruikt of er haar op staat, gooi het dan weg. We willen geen voedselvergiftiging riskeren.

Eet met aandacht:

Eten zou altijd een bewust moment moeten zijn, aan een opgeruimde tafel en niet aan je bureau of al wandelend. Als we eten, voeden we onszelf en nemen we de tijd om te genieten. Probeer 'in het moment te staan' terwijl je aan het eten bent en schrok niet snel iets naar binnen. Probeer je zwaarste maaltijd niet 's avonds te eten, want die energie gebruiken we meestal niet meer en dat kan leiden tot gewichtstoename. Denk maar eens na over wat er met dat overschot gebeurt. Weet je het niet meer? Het begint met 'obesi' en het rijmt op 'tas'...

Luister naar je lichaam:

Je lichaam geeft je signalen wanneer je genoeg gegeten hebt. Leer hierop te vertrouwen en stop met eten wanneer je lichaam aangeeft dat het voldaan is. Oefen hiermee en je zult snel leren wanneer je moet stoppen. Vergeet ook niet de twintigminutenregel die hierbij hoort. Het duurt ongeveer twintig minuten voordat je hersenen het signaal van verzadiging ontvangen. Dus neem de tijd om rustig te eten en te genieten van je maaltijd.

Snacks en tussendoortjes:

Als je tussen de maaltijden door behoefte hebt aan iets kleins, zorg er dan voor dat je altijd een gezonde snack bij je hebt. Denk aan een stuk fruit of een handvol nootjes. In het boek vind je ook enkele recepten voor shakes die je als ontbijt kunt maken of kunt meenemen als tussendoortje. Ik voeg altijd wat eiwitpoeder toe aan de shakes, zodat alle voedingsstoffen die we nodig hebben in een gezonde maaltijd aanwezig zijn: vloeistof voor hydratatie, fruit voor vezels en koolhydraten, en eiwit als bouwsteen. Hoewel ik niet aanbeveel om elke dag shakes te drinken ter vervanging van een maaltijd, kan het wel een handige en voedzame toevoeging zijn voor mensen met een druk of onregelmatig leven.

Diepvriesgroenten en kruiden:

Er is niets mis met diepvriesgroenten! Ze worden vrij snel na de oogst en dus vers ingevroren, waardoor ze hun vitamines niet verliezen. Zorg dus voor een goedgevuld diepvriesvak, zodat je altijd groenten in huis hebt. Als je verse groenten lang in de koelkast laat liggen, komen er bepaalde toxines vrij en verliezen ze te veel voedingsstoffen. Daarnaast raad ik aan om te werken met kruiden en specerijen.
Ze zitten boordevol smaak en kleur en zijn goed voor je gezondheid! Leg een kruidentuintje aan met je favoriete kruiden of haal een assortiment van gedroogde varianten in huis. Zo kun je eindeloos variëren.

Kies voor biologische, natuurlijk voeding:

Hoewel ik je niet kan verplichten, wil ik wel benadrukken dat het kiezen voor biologische, natuurlijke voeding veel voordelen heeft. Het bevat meer voedingsstoffen en antioxidanten dan niet-biologische varianten. Hoe natuurlijker, hoe beter. Daarnaast rem je op deze manier de inname van kunstmatige toevoegingen, hormonen en antibiotica af. Uiteraard begrijp ik dat biologische voeding vaak duurder is, dus doe wat haalbaar is binnen je budget.

Samengevat? 

Met een paar eenvoudige stappen kun je je keuken voorbereiden op een gezonde levensstijl. Ruim je kasten op, verander de volgorde en zorg dat gezonde voeding altijd binnen handbereik is. Plan je maaltijden, kook vooruit en maak gebruik van gezonde snacks. Luister naar je lichaam en geniet bewust van je maaltijden. En vergeet niet te kiezen voor biologische, natuurlijke voeding wanneer je kunt. Zo bouw je aan een keuken die jou uitnodigt om gezond te leven en jouw welzijn bevordert.

Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker even mijn boek De Lijst. Volg me via sociale media, abonneer je op mijn nieuwsbrief of luister naar één van mijn podcasts.