blog Lekker en gezond genieten: 3 recepten die je mag eten wanneer je De Lijst volgt

Lekker en gezond genieten: 3 recepten die je mag eten wanneer je De Lijst volgt

Ben jij iemand die bewust met zijn gezondheid bezig is en op zoek is naar informatie over het volgen van De Lijst? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost delen we drie heerlijke recepten die je kunt eten terwijl je De Lijst volgt.

De Lijst is een eliminatiedieet dat je helpt om bewustere keuzes te maken en gezonder te eten. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je mag eten tijdens dit dieet, zodat je vol vertrouwen de juiste maaltijden kunt bereiden en kunt genieten van mijn smaakvolle gerechten.

Mijn recepten zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam en passend binnen De Lijst. Ik geloof namelijk dat gezond eten niet saai hoeft te zijn. Sterker nog, met de juiste ingrediënten en creativiteit kun je genieten van heerlijke maaltijden die zowel goed zijn voor je smaakpapillen als voor je lichaam. Dus laten we snel beginnen met het ontdekken van deze smakelijke en goedgekeurde recepten!


RECEPT 1
Lunch

Quinoasalade met kruidendressing

Ingrediënten

  • 200 g quinoa
  • 100 g diepvrieserwten
  • 2 wortels
  • 1 avocado
  • 2 rode bieten (gekookt)
  • 1 rode ui
  • 1⁄4 rode kool
  • Handjevol cashewnoten
  • 120 g amandel- of kokosyoghurt
  • 1 el olijfolie
  • 2 el wittewijnazijn
  • Handvol verse koriander en peterselie

Bereiding

  1. Kook de quinoa gaar in water met een lepel bouillonpoeder erbij (volgens de instructies op het pakje).
  2. Kook of stoom de diepvrieserwtjes gaar.
  3. Schil en snij de wortels, avocado, rode bieten en rode ui in kleine blokjes.
  4. Snij de rode kool in reepjes.
  5. Maak de dressing: meng de amandelyoghurt (of kokos- of ongezoete soja-yoghurt als je houdt van de smaak van kokos) met de fijngehakte koriander en peterselie. Voeg het geperste teentje look, 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels wittewijnazijn bij. Kruid af met peper en zout.
  6. Meng de quinoa, groenten, cashewnoten en dressing door elkaar en strooi er wat verse koriander en peterselie over.


RECEPT 2: Chiapudding van mango en banaan

Ingrediënten

  • 1 grote rijpe mango
  • 1 rijpe banaan
  • 1 blik kokosmelk (400 ml) of andere plantaardige melk naar keuze
  • 6 el chiazaad
  • 1 tl kurkuma
  • Een draai van de molen met zwarte peper

Bereiding

  1. Snij de mango en banaan in stukjes en doe in de blender. Voeg er een blikje kokosmelk aan toe en mix alles goed door elkaar tot een romig geheel.
  2. Doe alles in een mengkom en voeg het chiazaad, de kurkuma en zwarte peper toe; laat enkele minuten rusten. Meng alles nog eens goed doorelkaar alvorens overnacht in de koelkast te zetten (zodat de chiazaadjes de tijd hebben om de melk te absorberen).
  3. Serveer met vers fruit en kokosschilfers, of voeg er wat van je zelfgemaakte granola aan toe.

Meer weten over chiapudding en kurkuma?

Chiapudding bewaart 3 à 4 dagen in de koelkast. Als je écht honger hebt tussen de maaltijden, kan je de chiapudding ook eens als een tussendoortje eten deze week. Want chiazaad is gewoonweg super! Het zit boordevol ijzer (veel meer dan in spinazie!), vezels én de gezonde omega 3-vetten. Chiapudding maak je in een handomdraai klaar en de pudding geeft je lang een verzadigd gevoel waardoor je ‘sugar cravings’ vanzelf gaan verminderen; ideaal ook voor wie graag wat gewicht wil verliezen. Kurkuma is wellicht mijn meest favoriete kruid aller tijden! We gebruiken het ook veel bij sporters. Kurkuma is een écht wondermiddel: het helpt tegen ontstekingen, werkt ontgiftend en heeft antioxidatieve eigenschappen. In combinatie met zwarte peper (een draai van de pepermolen is al voldoende) geeft het je een significant hogere opname!

RECEPT 3: Boekweitsalade met courgette en vegan pesto

Ingrediënten

  • 1rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g rucola
  • 400 g boekweit (niet de vlokken)
  • Peper en zout
  • 1 el oregano
  • 100 g walnoten
  • 40 g pompoenpitten
  • 1 avocado, in blokjes
  • Olijfolie
  • 1 courgette
  • Handvol verse muntVoor de vegan pesto:
  • Edelgistvlokken
  • 1 teentje look
  • 2 flinke handen basilicumblaadjes.
  • 1 flinke hand cashewnoten (evt. als je tijd hebt, roosteren in de oven voor wat extra smaak)
  • 4 el edelgistvlokken.
  • 80 ml extra vierge olijfolie.
  • Scheutje appelazijn
  • Zout en peper.

Bewaar de pesto in een glazen potje in de ijskast, want we zullen hem deze week nog enkele keren gebruiken.

Bereiding

  • Kook de boekweit zoals de instructies op de verpakking. De korrels moeten beetgaar, maar nog wel geheel intact zijn. Giet af en laat de gekookte boekweit goed uitlekken. Doe in een kom en laat afkoelen.
  • Maak de vegan pesto: mix de basilicumblaadjes met de cashewnoten kort in de keukenmachine. Voeg de fijngehakte knoflook, edelgistvlokken, extra vierge olijfolie, appelazijn, zout en peper in de foodprocessor en mix tot een glad geheel. (Wil je de pesto liever wat vloeibaarder? Voeg dan wat extra olijfolie of een scheutje water toe.)

  • Snij de courgette in blokjes en bak deze goudbruin in een pan. Kruid met peper, zout en oregano. Laat afkoelen. Hak de noten grof en snij de avocado en rode ui in blokjes.
  • Meng enkele eetlepels pesto door de boekweit, voeg de courgettes, blokjes avocado en rode ui toe. Meng er de rucola en versgesneden munt doorheen en breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout.