Hoe mediteren ook jou kan helpen om gedachten te beheersen en te groeien
Gedachten kunnen ons soms behoorlijk in de war brengen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van onze gedachten bewust zijn, terwijl de overige 95% zich op een onbewust niveau afspeelt. Dit betekent dat we vaak niet eens doorhebben wat er in onze gedachten gebeurt.
In deze blogpost begin ik graag met het verhaal van Natalie, dit illustreert het perfect:
Natalie bevindt zich in een stressvolle situatie waarin ze geen cadeau heeft voor het vriendje van haar dochter. In plaats van snel een cadeaubon te halen, voelt ze zich schuldig en belt ze andere moeders op om samen te leggen voor een beter cadeau. Hoewel rationele gedachten haar vertellen dat ze het goed heeft opgelost, blijven haar onbewuste gedachten en emoties haar humeur en gemoedstoestand beïnvloeden gedurende de rest van de dag. Dit is een typisch voorbeeld van hoe onze onbewuste gedachten ons leven kunnen beheersen.
Meditatie kan ons helpen om deze cyclus van gedachten en emoties te doorbreken. Door regelmatig te mediteren, groeit onze bewuste denkkracht (die slechts 5% van onze gedachten vertegenwoordigt). Hierdoor worden we minder afhankelijk van onze onbewuste gedachten en kunnen we sneller ons humeur, mindset en geluksniveau beïnvloeden.
Wetenschappelijk bewijs voor meditatie
Sommige mensen denken wellicht dat meditatie zweverig is, maar het heeft ook wetenschappelijke basis. Wetenschappers hebben een mediterende monnik onder de MRI-scanner gelegd en daarbij de activiteit van verschillende delen van zijn brein geanalyseerd. Ze konden gedetailleerd zien welke hersengolven actief waren tijdens het mediteren.
Onze hersenen bestaan uit vier soorten hersengolven: alfa, bèta, delta en thèta. Bij de geboorte zijn onze gedachten 100% onbewust, maar naarmate we ouder worden, veranderen onze hersengolven. Tot ongeveer het tweede levensjaar domineren deltagolven, gevolgd door thètagolven (bij kinderen van 2-6 jaar) en alfagolven (bij kinderen vanaf 6 jaar). Als volwassenen brengen we de meeste tijd door in bètagolven en produceren we deltagolven tijdens diepe slaap.
Meditatie helpt ons om in alfastaat te komen, een zeer rustgevende mentale toestand tussen slaap en waakzaamheid in. Het is het ideale moment om helder te denken en tot rust te komen. Door te mediteren leren we onze hersengolven te beïnvloeden en kunnen we bewustzijn creëren in ons denken.
Meditatie beoefenen
Het kan op verschillende manieren beoefend worden, waaronder mindfulness, waarbij we ons concentreren op onze ademhaling en het loslaten van gedachten. Het is belangrijk om te beseffen dat het onmogelijk is om onze gedachten volledig stil te zetten. In plaats daarvan kunnen we proberen om onze hersenfrequentie te verlagen naar een lagere staat, zoals alfa. Dit kan gedaan worden door een comfortabele meditatiehouding aan te nemen en bijvoorbeeld te focussen op onze ademhaling. Sommige mensen gebruiken muziek met alfafrequenties om de alfastaat te bevorderen.
Het kan moeilijk zijn om over te schakelen van de gebruikelijke bètagolven naar alfa, maar met oefening en regelmatige meditatie kan het lukken. Het is raadzaam om 's ochtends vroeg of vlak voor het slapengaan te mediteren, omdat we dan vaak in een mentaal rustigere toestand verkeren. Het is belangrijk om geduld te hebben, net zoals bij het trainen van spieren, en elke dag te blijven oefenen.
Weet je? Door meditatie kunnen we onze gedachten bewust sturen en onszelf ontwikkelen tot de beste versie van onszelf. Wil hier hier meer over weten? In mijn nieuwsbrief en blogs heb ik het regelmatig over de helende kracht van meditatie. Of beluister de podcast met Steven Laureys eens. Want mediteren, dat kan je echte leren!