
Eet eens een regenboog: 6 tips om meer fytonutriënten binnen te krijgen
Eet eens een regenboog: 6 tips om meer fytonutriënten binnen te krijgen
Voeding is meer dan alleen het vullen van je maag. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar het is net zo belangrijk om te genieten van het koken en van je maaltijden. En daarbij is het goed om je creativiteit te gebruiken. Met deze zes tips wil ik je helpen om meer fytonutriënten binnen te krijgen - de stoffen die je vindt in plantaardig voedsel en die bijdragen aan een goede gezondheid.
Tip 1: Streef naar negen tot dertien porties plantaardige voeding per dag
Om chronische aandoeningen zoveel mogelijk te vermijden, heb je dagelijks negen tot dertien porties groenten en fruit nodig. Een portie kan bijvoorbeeld een halve kop gekookte groenten, een hele kop rauwe bladgroente of een stuk fruit van gemiddelde grootte zijn. Dus als je voor elke belangrijke maaltijd van de dag, afgezien van de tussendoortjes, ongeveer drie van deze porties plant in je voeding, dan haal je dat streefdoel makkelijk.
Tip 2: Verbreed je horizon
Voedsel dat rijk is aan fytonutriënten komt in alle kleuren en geuren voor. Daag jezelf uit om nieuwe variëteiten en kleuren uit te proberen binnen eenzelfde voedselcategorie. Fytonutriënten vind je namelijk in alle plantaardige voeding, zoals fruit, groenten, granen, peulvruchten, noten, zaden en zelfs kruiden en specerijen.
Tip 3: De kleuren van de regenboog
Vaak bestaat ons voedingspatroon uit gewoon, bewerkt voedsel in witte, bruine en gele tinten. Denk aan je ontbijt bijvoorbeeld: pannenkoeken, ontbijtgranen, boterhammen, misschien een eitje. Je begint je dag kleurloos... Maar wat als je een smoothie maakt met blauwe bessen, perziken en frambozen? Dan heb je al drie van de zeven regenboogkleuren binnen voordat je dag echt begonnen is! Streef ernaar om elke dag van alle zeven kleuren minstens iets te eten.
Tip 4: Wissel voldoende af
De natuur zit boordevol fytonutriënten. Als je elke dag hetzelfde eet, hoe kleurrijk het ook mag zijn, mis je toch een hele wereld aan belangrijke fytonutriënten. Daag jezelf uit om elke week iets nieuws uit te proberen en zo je voedselpatroon te verbreden.
Tip 5: Combineren kan je leren
Soms levert een bepaalde combinatie van plantaardige voedingsmiddelen meer gezondheidsvoordelen op dan wanneer je ze apart zou eten. Door bepaalde voedingsmiddelen te combineren, ontstaat er een synergie. Zo kan het trio kurkuma-zwarte peper-olijfolie bijvoorbeeld het gezondheidseffect van de fytonutriënten vergroten. Door citroensap toe te voegen aan spinazie, wordt het ijzer in de spinazie beter opgenomen door het lichaam. Probeer dus je plantaardige voeding zoveel mogelijk te combineren om het gezondheidseffect te vergroten.
Tip 6: Geef ruimte aan je creativiteit
Maar hoe krijg je meer groen in je voedingsplan? Probeer eens om voor de hand liggende, maar minder voedzame voedingsmiddelen te vervangen door voedzamere opties. Sommige plantaardige voeding bevat namelijk meer fytonutriënten dan andere! Vervang bijvoorbeeld aardappelpuree door geplette zoete of paarse aardappelen. Of maak de switch van witte rijst naar paarse, bruine of zwarte rijst.
Met deze tips kan je jouw voedingspatroon verrijken met fytonutriënten. Dus, eet eens een regenboog en laat je gezondheid stralen!
Heb je een kleurrijk gerecht gemaakt? Maak er een foto van en deel hem op je socials en tag me @servaasbinge - zo kunnen we elkaar inspireren en motiveren om kleurrijker te eten.